מרחבי למידה חדשניים: הצעה לשינוי מסגרת ההוראה בכיתות חט"ב
ד"ר נועה ציון
28 באוק׳ 2024
זמן קריאה 2 דקות
מרחבי למידה חדשניים וגמישים
בפוסט הבא אציג קווים כלליים וראשוניים של רעיון שהתגבש במשך תקופה ארוכה של מעורבותי במערכת החינוך בה קיבלתי השראה מגורמים רבים שונים ומגוונים. חטיבת הביניים נבחרה כיעד לשינוי המוצע מאחר ולתפיסתי, בכיתות ההטרוגניות בחט"ב מתמקד אתגר השינוי הגדול ביותר. כמובן שהרעיונות הללו ניתנים ליישום בכל שלב חינוכי.
רקע
מחקרים מראים כי קיים קשר בין אקלים כתתי והישגים לימודיים. בכיתות לימוד רבות במדינת ישראל האקלים הכתתי כולל התנהגות תלמידים שאינה מעודדת למידה מעמיקה ומחבלת בהתקדמות התלמידים. (שביט ובלנק, 2011).
מחקרים בינלאומיים כדוגמת מבחן פיז"ה ממקמים את הישגי התלמידים בני ה-15 במדינת ישראל מתחת לממוצע במדינות הOECD. (ראמ"ה, 2015). מחקרים ארציים כגון מחקרי המיצ"ב שנערכים לתלמידי כיתות ח' מלמדים על פערים בין תלמידים על רקע חברתי כלכלי שונה. בנוסף מבחני האקלים הבית ספרי מדווחים על תחושת מוגנות פחותה בחטיבות הביניים. תלמידים גם מדווחים על פחות עניין, סקרנות והנאה בלימודים בגילאים אלו (ראמ"ה 2016).
האם בשנת 2017 הארגון והיישום של מערכת החינוך וההוראה בכיתות חט"ב אפקטיבי ותורם להתקדמות כל תלמיד ותלמידה? האם הארגון של עבודת המורה, יחידות ההוראה ואופן ההוראה מקדם את התלמידים או פוגם ומעכב אותם? האם המורים מועצמים ומסגרת העבודה שלהם מיטבית לצורך השגת המטרות הלימודיות-חינוכיות?
השינוי המוצע
ביטול המבנה המסורתי של כיתה אחת מורה אחד ובמקומו יישום מרחבי למידה חדשניים וגמישים בשלושה מובנים:
גמישות בארגון – מן ההיבט של מספר התלמידים ואורכה של יחידת ההוראה.
גמישות בהוראה- במקום מורה אחד לכיתה אחת – צוות אנשי חינוך ל-70- 90 תלמידים. במקום מקצוע אחד בכל פעם, חתירה ללמידה רב תחומית. במקום מורה אחד שאחראי בלעדי, צוות הוראה שבונה ומתכנן ביחד משימות הוראה מגוונות כחלק משבוע העבודה. הצוות מוביל את התלמידים להצלחות על ידי גוון דרכי הלמידה/הוראה.
גמישות בסביבת הלמידה – במקום כיתת לימוד בה התלמידים יושבים בשורות ואמורים להאזין למורה, עיצוב מרחב לימודי גמיש שמאפשר לתלמידים שונים לעסוק במקביל במשימות שונות.
Comments